8+8+8 / za grad / PI 2010.

30.04 – 07.05.2010. @ galerija DECUMANUS, Krk

Izlažu: Domagoj Buljan, Igor Gržetić, Ivan Blažetić, Ksenija Jurišić, Lena Franolić, Marija Barkiđija, Marin Dlaka, Mario Depicolzuane, Neda Pavić, Tatjana Masterl, Tonči Žužić, Vedrana Stipić i Vedrana Valenčić.
 

Radovi koji su svoje mjesto pronašli u prostoru Galerije Decumanus pristigli su na natječaj raspisan početkom godine i to odgovarajući na dvije postavljene teme: 8+8+8: Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886., kada je u žestokim sukobima s policijom poginulo više od 200 radnika. Demonstracije su, kao reakcija na represiju, organizirane radi zahtjeva za osamsatnim radnim vremenom (8+8+8). Kao međunarodni praznik radničke klase 1. svibnja se obilježava od 1889., a u nas od 1890. godine. U prošlom stoljeću taj se datum etablirao kao anarhistički i socijalistički, a crvena zastava pritom je istaknuta kao simbol radničke krvi prolivene za ostvarivanje radničkih prava. Kakav je odnos prema tom događaju danas i postoji li on uopće? Kako danas shvaćamo radnička prava? Što predstavlja sam rad kao pojam? Za grad: Ulaskom i filtracijom (neo)liberalnog kapitalizma u našu sredinu svjedoci smo sve češćih i očitijih devistiranja vrijednih urbanih sredina. Nekada pitoreskna mjesta bogata ugođajem danas su obljepljena svjetlećim kolažem reklamnih panoa, a iz fokusa regijskih središta brišu se važni spomenici kulture. Utrka za kapitalom progutala je posebnost, što predstavlja svojevrsan paradoks. Umjesto da autentičnosti koje nas okružuju iskoristimo u stjecanju svima nam potrebnih dobara, dešava se nešto posve suprotno. Uniformiranost svjesno smjenjuje slikovitost i prepoznatljivost, a neugledni gradovi-klonovi polako postaju stvarnost! Što nam je činiti? Kako postići koegzistenciju i skladno nadopunjavanje starog i novog? Smatrate li to uopće mogućim?

Za izložbu objedinjenog naziva 8+8+8 / za grad odbrano je šesnaest radova trinaestero likovnjaka. Raspon medija u kojima su se odgovarajući na postavljena pitanja okušali na izložbi okupljeni autori seže od videa, instalacije, grafičkog dizajna, digitalne fotografije i računalne grafike, preko nepravedno zapostavljene tehnike fotoakvatinte, pa sve do nekolicine kiparskih eksperimenata.

Igor Gržetić

Previous